donderdag 27 oktober 2016

Melena

Wat is melena?
Melena is een zwarte, kleverige, teer-achtige ontlasting, met een kenmerkende geur.

Wat is de oorzaak van melena?
 Het wordt veroorzaakt door een bloeding in de slokdarm, maag of de dunne darm. Als vuistregel wordt gezegd dat een bloeding boven het ligament van Treitz melena veroorzaakt. Het hemoglobine in het bloed wordt geoxideerd tijdens de passage door de dunne en dikke darm, wat de zwarte kleur van de ontlasting veroorzaakt.

Symptomen van melena?
Tinnitus,zwakte misselijkheid, bewusteloosheid, donker worden van de ogen, koud zweet of koorts, bleekheid.
Behandeling van melena?
  • Luchtweg Een belangrijke oorzaak van morbiditeit en mortaliteit bij patiënten met een actieve, hoge GI-bloeding is aspiratie van bloed met later respiratoir geschipper. Om deze problemen te voorkomen, moet bij patiënten die inadequate kokhalsreflexen hebben, of obtunded of bewusteloos zijn, endotracheale intubatie worden overwogen - vooral als zij hoge endoscopie zullen ondergaan.
  • Vloeistofresuscitatie met IV-vloeistoffen wordt begonnen zoals bij een patiënt met hypovolemie of hemorragische shock: aan gezonde volwassenen wordt normale saline IV toegediend, in 500- tot 1000-mL aliquots totdat de symptomen van hypovolemie afnemen- tot een maximum van 2 L (voor kinderen, 20 mL/kg, dat eenmaal kan worden herhaald. Patiënten die verdere resuscitatie nodig hebben moeten een transfusie krijgen met packed RCBs. Transfusies gaan door tot het intravasculaire volume is hersteld, en worden daarna nog gegeven als het nodig is om te compenseren voor het nog steeds lopende bloedverlies. Transfusies bij oudere patiënten of bij patiënten met coronary artery disease kunnen worden gestopt als Hct stabiel is op 30, tenzij de patiënt symptomatisch is. Jongere patiënten of patiënten met chronisch bloeden worden gewoonlijk niet getransfuseerd tenzij Hct is < 23, of ze symptomen hebben zoals dyspnoe of coronaire ischemie. Er moet nauwkeurig worden toegezien op de trombocytentelling; bij een ernstige bloeding kan een trombocytentransfusie nodig zijn. Patiënten die antiplatelet geneesmiddelen (bijv. Clopidogrel, aspirine) nemen, hebben een trombocyten disfunctie, wat vaak resulteert in een toename van bloeden. Trombocytentransfusie moet worden overwogen wanneer patiënten die deze geneesmiddelen nemen ernstige lopende bloedingen hebben, hoewel een residueel circulerend geneesmiddel (vooral clopidogrel) getransfuseerde trombocyten kan inactiveren. Vers bevroren plasma moet worden getransfuseerd na elke 4 eenheden packed RCBs.
  • Hemostase. Een GI-bloeding stopt spontaan bij ongeveer 80% van de patiënten. De overgebleven patiënten vereisen enige vorm van interventie. Specifieke therapie is afhankelijk van de plaats van de bloeding. Vroege interventie om het bloeden te beheersen is belangrijk om de mortaliteit te minimaliseren, vooral bij oudere patiënten.
    Bij een maagzweer wordt de lopende bloeding of het opnieuw bloeden behandeld met endoscopische coagulatie (met bipolaire electrocoagulatie, injectie-sclerotherapie, heater sondes, of laser). Niet-bloedende vaten die zichtbaar zijn in de krater van de zweer, worden ook behandeld. Als endoscopie het bloeden niet kan stoppen, is chirurgie nodig om de plaats van bloeding dicht te naaien. Als een medische behandeling de maagzuursecretie niet kan beheersen, voeren chirurgen tegelijkertijd zuurreductie-chirurgie uit. Bloedende varices kunnen worden behandeld met endoscopische banding, injectie-sclerotherapie, of het aanbrengen van een transjugulaire intrahepatische porto-systemische shunt (TIPS).
  • Persiterende GI-bloedingen van diverticuls of angiomas kan soms colonoscopisch beheerst worden door elektrocauterisatie, coagulatie met een heater sonde, of injectie met verdund epinefrine. Poliepen kunnen worden verwijderd door snare of cauterisatie. Als deze methoden ineffectief of onuitvoerbaar zijn, kan angiografie met embolisatie of vasopressine succesvol zijn. Echter, omdat collaterale bloedstroom naar de darm beperkt wordt, hebben angiografische technieken een significant risico op ischemie of infarctie van de darm tenzij superselectieve catherisatietechnieken worden gebruikt. Bij de meeste behandelingen ligt de hoeveelheid ischemische complicaties onder de 5%. Vasopressine-infusie heeft, voor het stoppen van bloeden, een succes van ongeveer 80%, maar bij ongeveer 50% van de patiënten keert het bloeden terug. Ook is er een risico van hypertensie en coronaire ischemie. Verder kan angiografie gebruikt worden om de bron van het bloeden meer accuraat te lokaliseren. Chirurgie kan gebruikt worden bij patiënten met aanhoudend bloeden (die meer dan 4 transfusie-eenheden/24 uur nodig hebben), maar lokalisatie van de bloedingsplaats is erg belangrijk. Blinde hemicolectomie (zonder preoperatieve identificatie van de bloedingsplaats) brengt een veel hoger mortaliteitsrisico met zich mee dan gerichte segmentale resectie. Echter, work-up moet snel gebeuren zodat de chirurgische ingreep niet onnodig wordt vertraagd. 
  • Acuut of chronisch bloeden van interne hemorroïden stopt in de meeste gevallen spontaan. Patiënten met refractair bloeden worden behandeld via anoscopie met rubberband ligatie, injectie, coagulatie, of een chirurgische ingreep

Geen opmerkingen:

Een reactie posten